Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών διοργανώνουν περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, την Κυριακή 21 Απριλίου 2019. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών (18 Απριλίου), που φέτος είναι αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά του αγροτικού τοπίου (rural landscape).

Το αγροτικό τοπίο ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον ανθρωπογενή παράγοντα και το φυσικό τοπίο, αποτελεί ένα σύνθετο και πολυδυναμικό πεδίο. Μια τέτοια χαρακτηριστική έκφραση μπορεί να θεωρηθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα, με τον αρχαίο οικισμό, τις οχυρώσεις, τα ιερά και άλλα κτίσματα του, ενταγμένα αρμονικά σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Η περιοχή κατοικήθηκε από την προϊστορική ήδη εποχή. Το φρούριο βρίσκεται σε φυσικά στρατηγική θέση, με δύο λιμάνια και το περίφημο Ιερό της Νέμεσης σε οροπέδιο που ελέγχει το Νότιο Ευβοϊκό. Ζωτικός χώρος του Ραμνούντα για τις αγροτικές δραστηριότητες είναι η κοιλάδα του Λιμικού, προστατευόμενη αρχαιολογική Ζώνη, τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ιστορικό τόπο, όπου συνεχίζονται οι παραδοσιακές καλλιέργειες. Ο αρχαίος Ραμνούς, σύμφωνα και με την ερμηνεία του ονόματός του, είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη φυσική βλάστηση, ώστε δεν είναι δυνατή μια ορθή παρουσίαση χωρίς το ανάλογο φυσικό περιβάλλον. Το Λιμικό διέσχιζε δρόμος που ένωνε τον Ραμνούντα με τις αγροικίες των δημοτών και τους γειτονικούς οικισμούς του Μαραθώνα και της Τρικορύνθου, και πλαισιωνόταν από ταφικά μνημεία.

Ο Δήμος και το Ιερό ήταν αρκετά πλούσιοι, ώστε να μπορέσουν να παραγγείλουν στον περίφημο γλύπτη Αγοράκριτο, μαθητή του Φειδία, το λατρευτικό άγαλμα της Νέμεσης, θεάς της δίκαιης διανομής αλλά και της θείας Δίκης. Ο ίδιος ο περίπτερος δωρικός ναός που χρονολογείται στα μέσα του 5ου πΧ αιώνα, έχει αναλυτικά μελετηθεί, και μάλιστα ο σωζόμενος θριγκός του έχει πλήρως ανασυσταθεί. Μέσα στο ίδιο Ιερό λατρευόταν και η Θέμις, προσωποποίηση της ηθικής τάξης και της δικαιοσύνης. Στον Ραμνούντα υπήρχαν επίσης Ιερά του τοπικού θεού Αμφιάραου, της Αθηνάς και του Δία Σωτήρος, της Αφροδίτης Ηγεμόνης και των ηρώων Αρχηγέτη και Αριστομάχου. Από τα ενεπίγραφα μνημεία που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές γνωρίζουμε πολλούς δημότες, κυρίως στη διάρκεια του 4ου πΧ αιώνα, μερικούς με τις οικογένειές τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh355.jsp?obj_id=2391

Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί από τις αρχαιολόγους της ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής Πέλλη Φωτιάδη και Στέλλα Ραυτοπούλου, θα ξεκινήσει στις 11.00 και θα διαρκέσει τρείς ώρες. Η είσοδος θα είναι δωρεάν

Σημείο συνάντησης: η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου

Στοιχεία επικοινωνίας: : 22940-63477, Αρχαιολογικός Χώρος Ραμνούντος

697-7686542 Στέλλα Ραυτοπούλου

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι απαραιτήτως εφοδιασμένοι με κλειστά παπούτσια, καπέλο, αντηλιακό νερό και κολατσιό.

pdfΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ICOMOS-ΥΠΠΟΑ

karyatides_quote.jpg