[2011] Η Πολιτιστική Κληρονομιά του Νερού. Οι Φωνές των Νερών

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ (18 Απριλίου)

Η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (INTERNATIONALCOUNCIL OF MONUMENTS AND SITES –ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Προς τούτο διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο με πρωτοβουλία της UNESCO και του ICOMOS κάθε μορφής εκδηλώσεις. Επιδιώκεται με τις εκδηλώσεις αυτές, όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της προαναφερόμενης επετείου. Στα πλαίσια των εν λόγω εκδηλώσεων το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για: 1) την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, 2) τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται και 3) την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων 2011 αποσκοπούσε στην προβολή, ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε σχέση με τα μνημεία διαχείρισης νερού αλλά και των αρμόδιων οργάνων για την αποκατάσταση, συντήρηση κι αξιοποίησή τους.

Οι εκδηλώσεις εστίασαν στην καταγραφή και τεκμηρίωση των μνημείων και της τεχνολογίας τους, κυρίως όσον αφορά στη συλλογή, αποθήκευση, διανομή κι εκμετάλλευση του νερού, με ταυτόχρονη έμφαση στην παρουσίαση της κατάστασης διατήρησής τους.

Έτσι, αναπτύχθηκε σειρά δράσεων, όπως:

arrow 1Δημιουργία πληροφοριακού εντύπου-αφίσας με επιλεγμένα παραδείγματα από την πολιτιστική κληρονομιά του νερού από όλη τη χώρα (κρήνες, γεφύρια, νερόμυλοι, νεροτριβές, υδραγωγεία, κ.ά.) με στόχο την ανάδειξή των μηνυμάτων της (τεχνολογική σημασία και βιώσιμη διαχείριση σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον) .

arrow 1Συνέντευξη Τύπου, τη 14η Απριλίου στην αίθουσα της Συγκλήτου στο κτήριο της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου αναπτύχτηκε το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων 2011, δηλαδή η αναγκαιότητα για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού κι η σημασία της ανάδειξης της σχετικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, καταγράφηκαν προβλήματα κακής διαχείρισης των μνημείων που έχουν σχέση με το νερό.

arrow 1Ημερίδα τη 18η Απριλίου με θέμα: «Η Πολιτιστική Κληρονομιά του Νερού. Οι Φωνές των Νερών», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο κτήριο Αβέρωφ.

arrow 1Ξενάγηση στους Αρχαιολογικούς Χώρους της Αγοράς και του Κεραμικού, (αναζητώντας τα ίχνη του Ηριδανού ποταμού) την Κυριακή 17 Απριλίου.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως:

 1. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
 2. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
 3. Το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
 4. Την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία MOnuMENTA
 5. Το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης (ΜΙΟ)
 6. Την Glopal Water Partnership (GWP), που εκπονεί το πρόγραμμα HYDRIA
 7. Την Πρωτοβουλία Κατοίκων διάσωσης του αρχαιολογικού χώρου του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος.

 

Αφίσα

pdfΟπισθόφυλλο αφίσας εκδηλώσεων 2011
pdfΕνημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ 26-04-2011
 
Φωτογραφία εκδήλωσης 2011
 
Φωτογραφία εκδήλωσης 2011
 
Φωτογραφία εκδήλωσης 2011
 
Φωτογραφία εκδήλωσης 2011
 
Φωτογραφία εκδήλωσης 2011
karyatides_quote.jpg